Onze nanny´s

Wat zijn de werkzaamheden van een nanny?
De nanny draagt de zorg voor de verzorging en opvang van de kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar. Ze heeft alle aandacht voor de kinderen en zorgt voor een warme en fijne thuissituatie. Ieder gezin heeft daarnaast zijn eigen wensen met betrekking tot de kinderopvang en de opvang kan dan ook daarop worden afgestemd. De nanny kan bijvoorbeeld de kinderen helpen bij het opstarten van de dag, ze van school halen en/of naartoe brengen, met ze mee naar de sportclub of leuke dingen doen, helpen bij het maken van huiswerk of evt. andere extra begeleiding bieden. Daarnaast kunnen lichte huishoudelijke taken, die te maken hebben met de zorg voor de kinderen, ook in het takenpakket van de nanny behoren.
 
Lees hier de ervaring van één van onze nanny's
Dimara Schutte, drie dagen per week werkzaam bij een jong gezin in Zwolle: “Nanny zijn is ontzettend liefdevol werk. Het dankbaarste ben ik voor de liefde en energie die ik terugkrijg van mijn kids. De glimlach op het gezicht van de kinderen als je in de ochtend binnenwandelt en de dikke knuffels die je de hele dag mag verzamelen. Je wordt al snel een onderdeel van het gezin en dat voel je in alles terug.
De waardering van ouders die je voelt omdat je voor extra rust zorgt in het gezin is erg fijn. Nooit gedacht dat het mij zoveel voldoening zou geven.
 
Elke dag ga ik vrolijk naar mijn werk. Dit komt ook omdat het werken als nanny heel veel vrijheid geeft. Dagen lekker naar buiten, kopje koffie bij de vreugdehoeve waar de kinderen lekker kunnen spelen, bakken en koken met de kinderen samen. We maken er elke dag een feestje van.
 
Samen met de andere nanny’s in Zwolle proberen we elke week een ochtend ergens af te spreken. Dit kan bij iemand thuis zijn of op een locatie buiten. Terwijl de kinderen heerlijk met elkaar spelen kunnen wij als nannys even sparren en natuurlijk ook even gezellig kletsen. Zo zorgen we ervoor dat we niet hele dagen alleen werken, maar ook even kunnen socializen.
 
Zo zijn er nog ontzettend veel positieve punten die ik kan opnoemen na 3 maand werken als nanny. De begeleiding bij Ninera is erg goed. Winny is super betrokken bij het gezin en jouw rol hierbij. Ze staat altijd voor je klaar wanneer er vragen zijn of als je iets leuks te delen hebt. Er zijn nanny avonden waarbij we aan onze eigen ontwikkeling werken om zo het werk nog leuker en waardevoller te maken.”
 

Lees hier een dag van één van onze nanny's
Rowi Achtereekte uit Wesepe: “Ik werk 2 dagen in de week op donderdag en vrijdag bij een gezin uit Apeldoorn met 3 kinderen: een meisje van bijna 2, een jongetje van 4 en een meisje van 5.  
 
Hoe ziet mijn dag er ongeveer uit als nanny?
 
Om 7.15u stap ik in de auto richting Apeldoorn. Ik begin om 8.15u en de twee oudste kids zijn dan zo goed als klaar voor school. Ik help dan nog even met schoenen en jasjes aantrekken. Meestal gaan de ouders dan de deur uit, brengen zij de oudste kids zelf naar school en gaan daarna meteen door naar het werk. Samen met de jongste zwaaien wij ze uit vanachter het raam. Daarna gaan we samen spelen, die één op één momentjes vind ik erg belangrijk in mijn werk!
Als nanny komen er soms ook huishoudelijke taken langs. Dit verschilt per gezin, maar als ik een tijdje lekker met de jongste heb gespeeld en ze zich nog goed vermaakt, laat ik haar lekker spelen en ga ik strijken en wasjes draaien/vouwen. Rond een uur of 10 ga ik met haar aan tafel om wat te drinken en fruit te eten. Daarna ga ik als het weer mee zit vaak naar buiten om een stukje te fietsen, wandelen of gewoon lekker te spelen. Als het nodig is doe ik dan een boodschapje.
 
Om 11.55u zorg ik dat we bij school staan om de oudste twee op te halen. Dit doe ik eigenlijk altijd lopend of met de bakfiets. Ik zorg ervoor dat de tafel alvast gedekt is. Dit zorgt voor een knusse sfeer en geeft kids duidelijkheid dat we eerst lunchen en dan weer lekker kunnen gaan spelen. Als we thuis komen is het standaard plassen, handen wassen en aan tafel om lekker en rustig te lunchen. Na het brood eten gaat de jongste lekker een middagslaapje doen (de dag waarop de oudsten zwemles hebben doe ik haar voor de lunch al naar bed en neem ik het broodje mee naar zwemles, anders komt ze niet aan haar slaapje). Als ik haar naar bed breng mogen de andere twee even een filmpje kijken van 10 minuutjes op de Ipad (even een rust momentje). Dan gaat de Ipad weer uit en kunnen de kids lekker spelen! Op de donderdag gaan we om 13.00u met zijn allen in de bakfiets om naar zwemles te gaan, op vrijdag komen er vaak kindjes spelen.
 
Als de jongste haar slaapje doet, spelen de andere twee heerlijk met elkaar, met een vriendje, of met mij. Als het kan ga ik graag mee in het spel van de kinderen, maar ik vind het ook erg belangrijk dat ze zelfstandig kunnen spelen. Op die momenten pak ik de huishoudelijke taken op waar ik de ochtend nog niet aan toe was gekomen. Ik doe op vrijdag de bedden in de was en pak als het nodig is de vaatwasser uit.
 
Wanneer de jongste wakker is probeer ik op de dag dat er geen zwemles is naar een speeltuin te gaan of iets dergelijks. Vriendjes mogen mee! Om 15.00u gaan we altijd aan tafel voor wat drinken en een lekkertje (koekje/snoepje/rijstewafel). Rond deze tijd zijn de kindjes die zijn wezen spelen vaak weer naar huis en kunnen ze nog even zelf spelen of gaan we gezellig knutselen.
 
Om 16.00u ga ik met de kids naar boven om lekker even te douchen of in bad te gaan. Als de kinderen klaar zijn ga ik eten koken en mogen de kinderen tv kijken. Of ik lees een boekje voor, gezellig samen op de bank. Rond 17.15u zorg ik dat de kids de boel hebben opgeruimd. Rond 17.30/18.00u komen ouders thuis staat het eten op tafel zodat ze nog lekker even van de kids kunnen genieten voor ze naar bed gaan! We kletsen nog even en we nemen daarna afscheid.
 
Het is geweldig om die belangrijke pion in een gezin te mogen zijn! Waarom? Als nanny maak je toch wel een beetje deel uit van de opvoeding van de kinderen. De kinderen moeten zich fijn en op hun gemak kunnen voelen bij jou. En niet alleen de kinderen, ook de ouders moeten met een fijn gevoel weg kunnen gaan en thuis kunnen komen. Gaande de dag stuur ik soms leuke foto’s en video’s naar ouders toe. Verder overleg ik dingen waar ik zelf geen besluit in kan/hoef te nemen.
 

Profiel van de nanny’s
De nanny’s zijn minimaal gediplomeerd volgens de Wet Kinderopvang en zijn in het bezit van een VOG en een certificaat kinder-EHBO. Onze nanny’s zijn professionals en hebben plezier in het werken met kinderen, hebben een fijne persoonlijkheid, zijn betrokken bij het gezin, hebben ruime ervaring (of hebben het echt in zich), zijn sensitief voor de behoeften van ieder kind, weten wat kinderen nodig hebben en wat zij kinderen mee willen geven in de opvoeding. Daarnaast vindt Ninera het belangrijk dat de nanny betrouwbaar is, zelfstandig kan werken, woonachtig is in de regio Deventer/Apeldoorn/Zutphen/Zwolle, de Nederlandse taal machtig is, goed kan communiceren, een verzorgde en positieve uitstraling heeft, zich wil blijven ontwikkelen en aan kan sluiten bij de wensen van de ouders.
Werving en selectie
De nanny’s worden na aanmelding uitgebreid gescreend en geïnterviewd op achtergrond, ervaring, persoonlijkheid, kennis en motivatie. Ninera werkt alleen met professionele, gekwalificeerde en betrouwbare nanny’s die passen binnen het opgestelde profiel, zoals hierboven weergegeven. Onderdeel van de screening zijn tevens het natrekken van referenties en het overleggen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG) dat niet ouder is dan twee maanden. Daarna geldt sinds juli 2013 een continue screening.